Ova’ya Kurulu Balıkesir Depremden Çok Etkilenir
Balıkesir tam anlamıyla verimli tarım arazileri üzerine kurulu bir şehirdir. Eski Balıkesir nispeten dağ yamacına daha risksiz bölgelere kurulurken yeni yerleşimler tam anlamıyla yumuşak toprak üzerine depremde hasar görmeye müsait arazi üzerine kurulmuştur.
Balıkesir’de depreme dair bir iki satır bir şeyler yazmak istedim. Malum İstanbul’da deprem olacak söylentileri almış başını yürümüş. Balıkesir’de İstanbul’a kuş uçumu uzaklıkta duruyor. Hatta Balıkesir tarihte önemi depremlerinde merkezi olmuş durumda. Buradan bakıldığında yapı stoku hiçte iyi olmayan Balıkesir’in de tedirgin olması gerekiyor.
Gönen ve Manyas depremleri aslında Balıkesir’in deprem hafızasını ortaya çıkarıyor. Edremit körfezinde midilli açıklarında sürekli depremler oluyor. Uzmanlara göre bu faylar hiçbir zaman yüksek depremler üretemezler. Ancak diğer büyük fayların gerilimlerini bu küçük faylar aracılığıyla atacağını varsayar isek o yüzden korkmalıyız.
Balıkesir’de son yıllarda Karesi, Kabakdere, Altıeylül, Sındırgı ve Bigadiç’te yer yer depremler oluyor. En büyüğü 5.0 şiddettin olan bu depremlerde can ve mal kaybı yaşanmadı. Ancak Balıkesir’de 6.0 gibi bir deprem meydana geldiğinde bunu biz daha yüksek boyutlarda hissedeceğiz. Çünkü Balıkesir tam anlamıyla yumuşak zemin üzerine hatta ve hatta su üzerine kurulu bir şehirdir. Etrafını çevreleyen dağların ortasında verimli bir ovaya kurulmuş bu şehir depreminde yumuşak zeminlerdeki etkisini göz önüne aldığımızda yıkıcı bir etki yaratabilir.
Yapı stokuna gelecek olursak; Balıkesir’deki birçok binanın temel kazılarına baktığınızda su çıktığını ve günlerce su sondajı yapıldığını biliyoruz. Balıkesir’de 90’lı yıllara gittiğinizde ise hemen her evin bahçesinde yada avlusunda bir su kuyusu olurdu. Yani şunu demek istiyorum Balıkesir’in altı hala daha su ile kaplıdır. Buraya yapılacak 3 kattan yüksek her bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya demektir. Bu açıdan bakarsak olaya ciddi ciddi deprem işine akıl vermeliyiz.
Facebook Yorum
Yorum Yazın