Balıkesir Zeytinlikleri Bina Uğruna Katlediliyor
Balıkesir Zeytin açısından Ege’nin en lezzetli zeytinlerinin yetiştiği bölgedir. Balıkesir’in zeytini sofralık zeytin olarak ün salmıştır. Ama gel gör ki son yıllarda zeytin ağaçları sırf bir bina uğruna kökleniyor..
Mitolojik hikayelerden cennetin müjdecisi hatta ölümsüzlüğün simgesi olan Zeytin ağacı günümüzde ise barışın sembolü olmuştur. Ancak Zeytin’e karşı bitmek bilmeyen bir öfke görüyorum Özellikle zeytin ağaçlarının bol bulunduğu Edremit, Akçay, Güre, Ayvalık, Gömeç, Altınoluk, Küçükkuyu, Assos, Babakale ve Havran gibi yerlerde zeytin ağaçları kesiliyor. Kesilen zeytin ağaçlarının yerilerine havuzlu devasa villalar dikiliyor.
Kaçak yapı ülkemizin en önemli sorunu olabilir. Bari kaçak yapıyı doğaya uydursalar sırıtmayacak. Zeytin ağaçlarının arasından bir ahşap yapı yükselse beklide bölgenin ekolojisi bozulmayacak. Ancak beyefendiler ağaçları başka yere taşıma zahmetinde bile bulunuyor. O kadar aleni bir biçimde bu katliam yapılıyor ki. Güzelim ağaçlar kesiliyor, biçiliyor bin bir parçaya bölünüyor.
Bölünen bu parçalarda Ayvalık, Edremit’te kurulu bazı atölyelerde mutfak eşyası adı altında şekillendirilerek yurtdışına yüksek fiyatlarla satılıyor. Bu işi yapanlara sorulunca ömrünü tamamlamış zeytin ağaçlarını alıp işliyoruz. İyide be kardeşim zeytin ağacı ölümsüz değimliydi. Ev yapıyorlar oradan kestiklerini birde biz kesip biçiyoruz diyemiyor tabii..
Hoş dese ceza alacak mı orası da belli değil…
Son söz olarak şunu söyleyebilirim.
Daha önce Üzümde yaşadığımız süreci yaşamamak adına zeytin ağaçlarına daha sıkı önlemler getirilmelidir. Zeytin birlikleri kurularak zeytin üretimi teşvik edilmelidir. İspanya, İtalya ve Yunanistan başlıca geçim kaynağı zeytin ile zeytinyağı olduğunu unutmamalıyız. Özellikle Balıkesir’in körfez bölgelerinde acil yapı yasası çıkarılmalıdır. Bölgeye, doğaya uyumlu bina yapımının önü açılmalıdır.
Şayet bundan ne kadar gecikilirse, iştahı bitmeyen müteahhitler türeyecek, bölgeyi yaşanmaz beton cehennemine çevirecektir. Şuan 500 bine dayanan körfez nüfusu yaz aylarında 2 milyonu bulmaktadır. Balıkesir körfezi yerleşik olarak 3-4 milyon insanı taşıyamaz..
Facebook Yorum
Yorum Yazın