TÜRKLERDE YILBAŞI NARDUGAN BAYRAMI
Her 21 Aralık günü benim için özel bir gündür. Evime nar alırım.Ki bilirsiniz nar her toplumda bereketi simgeleyen bir yiyecektir. Narın dıştan baktığımızda bir bütün içinde ise yüzlerce tanesine rastlamak mümkün. Bir narın hayatımıza katacağı çok şey olabilir. Bazı evlere gittiğinizde de evde de narları süs eşyası olarak görebilirsiniz. Narın ev hanesine bereket getirileceğine inanılır. Her yıl ben de hem 21 Aralık günü hem de yeni yıla bir dakika kala narı evimin kapısının önünde kırarım. Kimi toplumda bu nar kırma geleceği halen devam etmekte. Kırılan narın ,ev hanesine bereket , ruh ve bedene şifa getirdiğine inanılır.
21 ARALIK TÜRKLERDE DE ÖNEMLİ BİR TARİHTİR
21 Aralık en uzun gece olarak bilinmektedir. Türk toplumlarında ise ise 21 Aralık günü büyük bir coşku ile karşılanır. Türk toplumları için 21 aralık yılın son günü olarak bilinir ve yeni yıla giriş amaçlı bir takım kutlamalar ile başlar.Türk toplumu 21 Aralık günü kutladığı bu bayrama ‘’NARDUGAN’’ ismini vermiştir. Nardugan Bayramı günümüzde gelenek halini yitirmişse de köklü bir Türk adetidir. Hala daha Nardugan bayramını başta Türkmenistan olmak üzer bir çok Türk devleti coşku ile kutlamaya devam ediyor. Türk tarihçilerinin yapmış oldukları araştırmaya göre de Yazar Zübeyir Batur’a göre de ; Noel Baba’dan önce Türk mitolojisinde ak sakallı bir iyilik meleği Ülger vardır.eski Türk inancının iyilik meleği Ülgen olduğunu söyleyen Batur şöyle devam etti: “Bembeyaz sakallı, uzun kaftanlıydı. Akçam ormanlarında Altın Köşk’te yaşardı.
Altay Türklerinde, aydınlık alemi yukarıdaki dünyada iyi ruhlarla bulunurdu. Orta Dünya’da insanlar, aşağıda ise kötü ruhlar yaşar. Türkler gelenek ve inançlarını göçlerle batıya taşıdı. Bu inançların en yaygın uygulandığı Anadolu, Orta Asya Türk yurdunun uzantısı gibidir. M.S. 3’üncü yüzyılda Hunların, Kafkaslardan Atlantik’e uzanan göç dalgasıyla Türklerin tek tanrılı Tengri inancı, çok tanrılı Avrupa’yı kökten etkilemiştir. Nar-Dugan, güneşin doğumu; 25 Aralık’ta İsa’nın doğum günü kutlamalarına dönüşürken, çam süslemeleri, dallarına bağlanan dilekler hatta hediyeler Hıristiyanlıktan çok önce Türk kültüründe vardı.”(Milliyet Gazetesi)
Nardugan Bayramı gecesi de narlar evin kapısı önünde kırılır ve o gün narlar yenerek hem bereket hem de şifa getirdiğine inanılır.
ONLARIN NOEL BABASI VARSA BİZLERİN DE AYAZ ATASI VAR !
Ayaz Ata ,Türk ve Orta Asya mitolojisinde saçları ve sakalı beyaz tonton bir dededir.Ayaz Ata tıpkı Noel Baba gibi yeni yıl akşamında ,düşkünlere yardım eden bir mitolojik karmanadır.Ayaz Ata ismini ,kışın en soğuk günlerine verilen isim Ayaz’dan almıştır. Ayaz günler, Türk toplumlarında, yeni yıl en soğuk günlerin başlangıcı olarakta kabul edilir.Türk toplumlarında AYAZ ata soğuktan çıkmış bir ruhu da temsil etmektedir.Ayaz Ata hakkında günümüze kadar bir çok hikayeler gelmiştir.Ayaz Ata’nın yardıma muhtaç kişilere gizli bir şekilde yardım ettiği de bilinir.Yine Noel Baba gibi bir kızağı kızağını çeken öküzleri ve öküzlerinin başına takılmış geyik boynuzları vardır.Ayaz Ata’nın bir de sevimli bir torunu vardır.Bu sevimli kız torunun ismi ise Kar kızdır.Türk Dünyasında NARDUGAN bayramı aynı zamanda (Çile ) bayramı olarak da bilinmektedir.Türk mitolojisine göre 21 Aralık en uzun gecedir ve en uzun gece de kış yazı yener.Bir rivayete göre de Ayaz Han ile Ayaz Ata aynı kişidir.Kış ayazını yenen kahramanlar olarak bilinir.
Nardugan Bayramımız kutlu olsun.
Yeni yılımız tüm Türk dünyasına ve Türk devletlerine sağlık ve bereket getirsin.
Facebook Yorum
Yorum Yazın