Türkiye’nin En Büyük Tarlasında Hasat Zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin En Büyük Tarlasında Hasat Zamanı
14 bin 600 dekarlık  alana ekilmiş olan tohumluk tritikale yem bitkisinde hasat zamanı geldi. Hasattan 6 bin 200 ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Biçerdöverler ürün hasadı için adeta yarışıyor.

Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ulaş Tarım İşletmesi, geçtiğimiz Ekim ayında 14 bin 600 dekar alana tohumluk tiritikale bitkisinin ekimini gerçekleştirdi. Biçerdöverler, tarihi üretim için start vererek 10 gün süreceği tahmin edilen hasada başladı. Geçtiğimiz yıl dekar alanda ortalama 200 kilogram mahsul alınırken, bu yıl yağışların fazla olmasından dolayı bu oran yüzde yüzün üzerinde artarak ortalama 450 kilogram oldu. Türkiye’nin yem bitkisi ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan  bu işletmenin kendi tarihinde rekor kırarak  hasattan 6 bin 200 ürün elde etmesi bekleniyor.

‘’Ülkenin yem bitkisi ihtiyacının yarısını bu işletme sağlıyor’’

Ulaş TİGEM Müdürü Hasan Keskin, ortalama verimin 450 kilogramın üzerinde olduğunu ifade ederek, “Şu an hasada başladık. Hasadımız gayet güzel gidiyor. Ortalama verimimiz 450 kilogramın üzerinde. Suluda ise 565 kilogram verim aldık, hasadını yaptık. Fakat bu sene yağış bol olunca hem suluda hem kuruda verimimiz bol oldu. Verimi etkileyen nedenlerin başında toprak işlemesi gelir. Toprağı zamanında işlersen, zamanında toprakla tohumu buluşturursan, zamanında gübrelemeyi yaparsan, sulama da iyi olduğu zaman verim mükemmel olur. Ülkenin yem bitkisi ihtiyacının yüzde 50’sini bu işletme karşılamaktadır” dedi.

Tarihi rekor

Ulaş , TİGEM’den  bu yıl rekor hasat beklendiğini söyleyerek “Bu yıl yağışlarımız çok güzeldi. Ekili arazi üzerine düşen miktar 400 kilogramın üstünde oldu. Zamanında yağmur yağdı, biz de zamanında gübreleme ve ilaçlama yaptığımız için ortalama verimimiz 450 kilogramın üzerinde. 14 bin 600 dekar tritikale alanımız var. 2 bin 800 dekar korunga ekili alanımız var. 6 bin 800 dekar da hasıl fiğ ekili alanımız var. Bu işletmede yağış güzel olduğu zaman çok güzel verim alınır. Toprak işlemesi TİGEM’de gelenek olmuştur. Ekim zamanında yapılır. Tarihleri bellidir. Gübreleme, ilaçlama zamanında yapılır. Olgunlaşma dönemine girildiği zaman da hasat yapılır. Şu anda 5 tane biçerdöverimiz çalışıyor. 2 kamyon kantara götürüyor, tartıldıktan sonra dökülüyor. Döküldükten sonra bir taraftan da selektör yardımı ile eleme yapılıyor. Aynı zamanda tohum hazırlanıyor. Geçen yıl ortalama 200 kilogramdı. Bu yıl yüzde yüzün üstündeyiz. Şu anda hasadımız bitmedi ama ortalama 450 kilogram mahsul alınıyor. Belki de üzerine çıkabilir. Bu yıl, Ulaş TİGEM’in tarihi bir rekoru olacak. Yaklaşık 10 gün sonrada hasadımız biter” diye konuştu.

İHA

​​​​​​​

Anahtar Kelimeler:
Edremit, Kültür ve Sanatın YanındaÖnceki Haber

Edremit, Kültür ve Sanatın Yanında

Balıkesirspor Altyapı Seçmeleri TamamlandıSonraki Haber

Balıkesirspor Altyapı Seçmeleri Tamamlan...

Yorum Yazın

Balıkesirli Susam Üreticisine Belediyeden Destek
Altıeylül Futbol Takımı Ata'nın huzurunda
Ata'ya Minnet” Fidanlar toprakla buluştu..
Balıkesir'de sağanak yağmur Haftası
SMA’lı Karan bebeğe Ahmet Akın’dan destek
Balıkesir Etkinlikler ile Atatürk'ü anıyor
Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na ziyaretçi akını
ABD başkanlık seçiminde Donald Trump zafer kazandı
Altıeylül'de Kapsamlı Atatürk'ü Anma Programı
Balıkesir'de Kestane Ağaçları Zararlılara karşı Korunuyor
Zeytin Festivalinde Mahalle Evleri fark yarattı
Balıkesir İtfaiyesinin eğitim tatbikatı gerçeği aratmadı
Şehirli "Cumhuriyet'in Yol göstericiliğinde çalışıyoruz'
Midilli'de Bulunan Ceset Türk Balıkçıya mı ait?
Balıkesir Zabıtası Okul Yolunda görev başında
Ayvalık Zeytin Hasat Festivali 19’uncu kez düzenleniyor
Yat Turizminin yükselen yıldızı Türkiye
Altıeylül'de Kariyer Masasıyla Destek Hızlanıyor!
Büyükşehir’in ulaşım desteği aileleri sevindirdi
Balıkesir SYAL 40. Yaşını Kutlayacak

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar