Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yeni bir karar, şarj edilebilir hibrit otomobillerde (Plug-in hybrid) ÖTV indirimini resmen başlattı. Çevre dostu ve düşük emisyonlu araçların kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan bu yeni düzenleme, otomotiv sektöründe ve tüketici tercihlerinde önemli değişimlere yol açabilir.

Yeni düzenlemeye göre karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit araçlar belirli motor hacmi ve ÖTV matrahı kriterlerine göre yüzde 30 ila yüzde 70 arasında değişen ÖTV oranlarından faydalanabilecek.

Şarj edilebilir hibrit otomobiller için ÖTV nasıl olacak? Şartlar neler?
Öncelikle bu ÖTV indirimi için alacağınız otomobilin CO2 emisyon değerinin 25 gramın altında olması gerekiyor. Yani hibrit olması yetmez, gerçekten çevreci olması gerekiyor. İkinci olarak da sahip olduğu batarya ile benzin kullanmadan 70 kilometreden daha fazla menzil sunması gerekiyor. Yani istediğimizde menzili düşük bir elektrikli otomobil gibi kullanabilmeliyiz.

Buna ek olarak, motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmiyorsa ve aracın ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL‘yi aşmıyorsa yüzde 30 ÖTV uygulanacak. Eğer bu fiyatın üzerindeyse yüzde 60 ÖTV uygulanacak. Ayrıca 1600 cm3 ile 1800 cm3 arası bir motor hacmine sahipse ama ÖTV matrahı yine 1 milyon 350 bin TL‘yi geçmiyorsa da yüzde 70 ÖTV uygulanacak. Bunun dışında kalanlar, yani 1800 cm3 üzeri motor hacmine veya 1 milyon 350 bin TL üzeri bir ÖTV matrahına sahip olan araçlar bu indirimden faydalanamayacak.

Eskiden nasıldı?
Eski düzenlemede 1600 cm3 ila 1800 cm3 arası motor hacmine sahip olan ve elektrik motoru 50 kW’yı aşmayan araçlarda matrah değeri 228 bin TL altı ise yüzde 45, 228 bin 1 TL ila 350 bin TL arasında olanlardan yüzde 50 ve son olarak 350 bin 1 TL ve üzeri matrah değeri olanlardan yüzde 80 ÖTV alınıyordu.

Bu indirim sayesinde şarj edilebilir hibrit araçlar daha geniş bir kitle için daha erişilebilir hale gelecek. Çevre dostu araçlara olan ilginin artması da otomotiv sektöründe şarj edilebilir hibrit ve elektrikli araç teknolojilerine yönelik yatırımları hızlandırabilir. Dolayısıyla düşük emisyonlu araçların yaygınlaşması hava kalitesinin iyileşmesine ve karbon salınımının azaltılmasına katkı sağlayacak.

Tüketiciler ise hem benzinli motorun sağladığı esneklikten hem de elektrikli motorun sunduğu yakıt ekonomisi ve çevre dostu sürüş deneyiminden faydalanabilecekler. Yeni düzenleme bugünden itibaren geçerli olacak.

Şarj edilebilir hibrit araçlara getirilen bu ÖTV indiriminin hem tüketiciler hem de çevre için olumlu sonuçlar doğurabilecek önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu düzenleme Türkiye’nin daha yeşil ve sürdürülebilir bir ulaşım ağına geçişini de hızlandırabilir. Zira son tüketici için sıradan içten yanmalı araçlar yerine elektrikli olanları öne çıkarıyor.

Karar şu şekilde:

MADDE 11- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listeye 87.03 G.T.İ.P. numaralı sırasının “- Diğerleri” satırında yer alan “– Sadece elektrik motorlu olanlar” alt satırından önce gelmek üzere karşılarında gösterilen oranlarıyla birlikte aşağıdaki alt satırlar eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Büyükşehir Denizleri Hayalet Ağlardan arındırıyorÖnceki Haber

Büyükşehir Denizleri Hayalet Ağlardan ar...

Özel Gereksinimli Bireylere BALMEK DesteğiSonraki Haber

Özel Gereksinimli Bireylere BALMEK Deste...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar