KARESİ BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT EVİ AÇILDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KARESİ BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT EVİ AÇILDI
Balıkesir'deki Medeniyet Mirasının Anıtsal yapılarından "Yıldırım Bayezıd Külliyesi İmarethanesi, Karesi Belediyesi tarafından restore edilerek Karesi Belediyesi Kültür Sanat Evi" olarak hizmete açıldı. Karesi Belediyesi’ne tahsis edilen Yıldırım Bayezıd Külliyesi İmarethanesi tarihsel mirasın ruhuna uygun bir şekilde restore edilerek Balıkesirlilerin hizmetine sunuldu. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını söyledi.

"Karesi Belediyesi Kültür Sanat Evi" olarak hizmet verecek olan tarihi yapının açılışına Vali Hasan Şıldak, AK Parti Milletvekilleri Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Adil Çelik, Mustafa Canbey, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Meral Cengiz, AK Parti Karesi İlçe Başkanı Yusuf Hocaoğlu, meclis üyeleri, muhtarlar, müdürler, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

BAŞKAN ORKAN: “PROJELERİMİZİN AÇILIŞLARI DEVAM EDECEK”

"Karesi Belediyesi Kültür Sanat Evi"nin açış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Karesi Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını söyledi. "Yıldırım Bayezıd Külliyesi İmarethanesi”nin yenileme çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Orkan şöyle konuştu: “Akıncılar Mahallemiz Kentsel Projesi ile birlikte Balıkesir'deki Medeniyet Mirasımızın Anıtsal yapılarından "Yıldırım Bayezıd Külliyesi İmarethanesi”nin değerinin çok daha arttığını anladık. Daha öncesinde Karesi Türbesini restore ettik. Oradan olumlu dönüşler yakaladık. Halkımızda bundan memnun olduk. Karesi ilçesi olarak kısmi sayıda tarihi eserimiz var. Bu tarihi eserlerimizden ne varsa eklimizde mevcut, bunları restore ederek iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Burası bir dönemler kireççi dükkânı olmuş, irat odası olarak hizmet vermiş. Buralarda samanların oldu bir tarihi eserden bu hale getirdik. Etrafından ki sudan kaynaklanan zararlardan tutunda, çatısının onarılmasına kadar her türlü yapıyı Anıtlar Kurulu’nun müsaadesi ve projesi ile yeniledik. Bu eser çok uzun yıllar önce Yıldırım Bayezıd Han tarafından Eski Camii İmarethanesi olarak yapılmış. Bizim o kadar güzel ve değerli bir geçmişimiz var ki. Külliyeden 200 metre uzağa yapılmış, kokusu rahatsız etmesin diye. Ayrıca buradan tünelle camiye de bağlantısı var. Bu insana verilen değeri gösteriyor. Böyle bir ırk ve devletiz. Bundan sonraki açılışlarımızda da Temizlik İşleri Ek Hizmet Binamız, GES ve 40 dönüme yakın Millet Bahçesi yapıyoruz. Burayı da Murat Kurum Bakanımızın katılımı ile yapmayı istiyoruz. Atatürk Evi’nin de binası bitti. Peyzaj çalışmaları başladı. İç tanzimlerini yapıyoruz. Güzel işlere hep birlikte bu güzel işlere imza atıyoruz.”

BAŞKAN YILMAZ’DAN TARİHİ AYGÖREN EVLERİ İÇİN YENİ PROJE

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’da yapılan çalışmadan dolayı Başkan Orkan’a teşekkür etti. Karesi Belediyesinin önemli bir mirasa sahip çıktığını ifade eden Başkan Yılmaz, “Kültüre, sanat ve her türlü organizasyonda tüm vatandaşlarımızın yararlanabileceği bir hale getirdi. Ve İnşallah bundan sonra tarihin eskitmediği gibi, çok güzelde bir kullanıma açılacak. Yıllarla dayanmış yaklaşık 700 yıllık bir geçmişi olan binanın şehrimizde varolması ve yaşaması gerekiyor. Atalarımız yaşayan malzemeler kullanmışlar. Derler ya Türklük kanda değil ruhtadır. Anadolu insanının mücadelesi de doğaya zarar vermeden, çok fazla müdahale etmeden, her şeyi olduğu gibi bırakarak doğada yaşamak. Batı medeniyetlerinin ise özelliği taşı yonta yonta, zorlaya zorlaya sürekli bir şekil vererek, nehir yataklarının yerlerini değiştirerek, her şeye meydan okuyarak değiştirirler. O nedenden dolayı Balıkesir’deki tarihi eserlerimiz üç nesilden sonra koruma altına alınmazsa dayanmıyor. Sadece devlet binaları, camiler, resmi yerler taştan yapılmış. Balıkesirimizde de korumamız gereken çok güzel bir Aygören Mahallemiz var. Bu noktada Anıtlar Kurulumuzla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla, milletvekillerimizle çok güzel proje yaptık. Önümüzdeki hafta onunda sürecini başlatacağız. Karesi Belediye Başkanımız bu çalışması için teşekkür ediyoruz” dedi.

ÇELİK: “GENÇLERİ İŞLEMEMİZ LAZIM”

Açılışta AK Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik’te bir konuşma yaptı. Balıkesir’in uzun zaman kendi tarihine yabancı kaldığını söyleyen Çelik, “Balıkesir’de koca bir hazine var, koca bir tarih var. Bunu biliyoruz ama yaşatmazsak bir sonraki kuşakta kayboluyor. Bizim evlatlarımızın bunlardan haberi olmuyor. Kurtuluş Savaşı’nda Balıkesir’de neler yaşanmış. Bu kentin geçmişinde neler var. Ne kahramanlıklar, fedakârlıklar var. Hâlbuki bizim bunu yaşatmamız ve sonraki kuşaklara da aktarmamız lazım. Şimdi düşünün bu şehirde o kadar çok Çanakkale hikâyesi var ki. Ama kaçını biliyoruz. Bunları aktarmak lazım. Bu bakımdan da görev bize düşüyor. Genç dinamik, Büyükşehir, Karesi ve Altıeylül Belediye başkanlarımız var. Sağolsunlar bu konuda da her alanda olduğu gibi çalışkanlar. Gençlerin buraya gelip görmesi lazım. Sadece sosyal medyadan besleniyorlar. Gençleri buraya gelip hikâyelerini anlatırsak etkileneceklerdir. Gençleri işlememiz lazım. İşlenmiş bir mücevher haline getirmemiz lazım. Bu dönemde bizim birlik ve beraberliğimiz en büyük kazancımız olacak. Yoksa dünya büyük bir altüst oluşun eşiğinde gibi duruyor. Birlik olursak bunu atlatmamız daha kolay olur. Bu millet yine kimseye boyun eğmez, fırsat vermez ama gençlerimize bunu aktarmamız lazım” diye konuştu.

VALİ ŞILDAK: “BU ÖRNEKLERİN ÇOĞALMASINI BEKLİYORUZ”

Son olarak Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ta bir konuşma yaparak, tarihi yapıyı kent yaşamına kazandıran Başkan Orkan’a teşekkür etti. Ülkenin tabi afetlerle üzüldüğü zor bir dönemden geçildiğini belirten Vali Şıldak, “Böylesi güzel anlamlı faaliyetlerin de aynı zamanda açılışında bir arada olmak; milletçe birliğimizin, kenetlenmemizin, dayanışmamızın en güzel tezahürünü ortaya koymak Türk Milletinin ve Balıkesirlilerin bu konuda hassasiyetini göstermesi bakımından anlamlı olduğunu düşünüyorum. Hizmet hakikaten buradaki bu güzide binanın restore edilmesi, tekrardan hayatın içine dahil edilmesi tarihimize sahip çıkmaktır. Ecdadımızın eserini korumaktır. Ama ondanda öte yaşanılır hale getirmektir. Belediyelerimizin görevi aynı zamanda sosyal hayata bu tür binaları, bu tür yapıları dahil etmek ve Balıkesir’de bunun en güzel örmeklerini görüyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz olsun bu örnekleri bize bolca yaşatıyorlar. İçinde yaşadığımız dönemde görülen o ki bu noktadaki hassasiyet, duyarlılık, sahiplenme, yeni vizyonlarla bu binaları bu eserleri tarihin süzgecinden, tarihin ilminden damıtarak tekrar hayatın içine dahil etme faaliyetleri çok sık rastlanır hale geldi. Gurur verici olan bu gelişmede emeği olan herkese teşekkür ve takdirlerimi sunmak isterim. Bu örneklerin çoğalmasını bekliyoruz. Sayın milletvekilimizin de bahsettiği gibi bu husustan gençlerimizin de etkilenmemesi, gerçeği görmemesi mümkün değil. Açıkçası bizde belediyelerimizin bu konudaki girişimlerini Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün yaptığı büyük hizmetleri, Valilik imkânları, YİKOP, kültür paydalarını da devreye sokmak suretiyle en güçlü şekilde destek veriyoruz. 12 farklı ilçemizdeki 12 farklı binayı bizde restore etmekteyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Karesi İlçe Müftüsü Hasan Canlı dua okuttu. Duanın ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek "Karesi Belediyesi Kültür Sanat Evi"ni gezdiler. Protokol üyeleri ayrıca Kültür Sanat Evi’nde Balıkesirli sanatçılar tarafından beğeniye sunulan tezhip sergisini de gezdiler. Tezhip sergisi haftasonuna kadar açık kalacak.

Anahtar Kelimeler:
Ayvalık'ta yangınlara karşı çevre temizliğiÖnceki Haber

Ayvalık'ta yangınlara karşı çevre temizl...

MEYVE SEBZE KURUTMA FABRİKASI BURHANİYE’DE AÇILIYORSonraki Haber

MEYVE SEBZE KURUTMA FABRİKASI BURHANİYE’...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar