70 Yaşında Ahşap Oyma Sanatını Yaşatıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
70 Yaşında Ahşap Oyma Sanatını Yaşatıyor
35 yıldır ahşap oyma sanatı ile ahşaptan biblo, heykeller yapan Fatih Mehmet Sezer, sanatını yaşatmaya çalışıyor. Küçük yaşlarda ağaç oyma sanatına el yatkınlığı olduğu fark edilen Sezer, ahşaptan yaptığı objeleri satıyor.

35 yıldır el sanatları ile uğraşan 70 yaşındaki Fatih Mehmet Sezer, kurduğu küçük atölyesinde yaptığı objelerle ahşap oyma sanatını yaşatmaya çalışıyor. Küçük yaşlarda ağaç oyma sanatına el yatkınlığı olduğu fark edilen Sezer, ahşaptan yaptığı objeleri satıyor.

1966’da Isparta’ya geldiğini dile getiren Fatih Mehmet Sezer, ilkokul yıllarında hem ahşap oyup hem de okuduğunu belirterek, “Ahşap oyma işine başlamadan önce babama sordum, 'Baba ben ahşap oyma işini yapmak istiyorum' dedim. Babam o zamanlar beni destekleyerek, 'Oğlum yaptığın ne iş olursa arkandayım' dedi.

'İşini iyi yap kimsenin hakkı yeme, haram yeme, hatta kul hakkı yeme' dedi bana. Bu şekilde vasiyetidir babamın, o zamandan beri çalışıyorum. Bu şekilde ahşaba şekil verme işini boş zamanlarımda değerlendirmek için yapıyorum fakat isteyen olursa da satıyorum” dedi.

El sanatında kendi kendini geliştirdiğini, hiç ustası olmadığını söyleyen Sezer, yaptığı eserlerin çizimleri ve tasarımlarının kendisine ait olduğunu belirterek, “Ortaokulda ve lisede öğrendiğim çizimler sayesinde elim yatkın çizimlere. Tasarımların çoğu bana aittir.

Bazen müşterilerim internetten bir şey beğenir, 'Bunu yapabilir misiniz?' diye gelir. Ben onu boyutlandırarak çizimini, kesimini yaparım, 'Beğenirsen alırsın, beğenmezsen önemli değil' derim gider" diye konuştu.

Çoğunlukla çevre illerden sipariş aldığını belirten Sezer, “Antalya’dan, Burdur’dan, Afyonkarahisar’dan müşterilerim var. Yaptığım objeleri süs olarak kullanıyorlar veya hediye götürüyorlar” şeklinde konuştu.

"Öğrenmek isteyene engel yok"

Ahşap oyma sanatında şimdiye kadar 10 kişiye ustalık yapan Sezer, sanatını torunlarına da öğrettiğini söyledi. “Benim ilk göz ağrım torunum var Ceren, buraya geldiği zaman bir şeyler yontar, sonra 'Dede ben bunu boyayabilir miyim?' der. 'İstediğin renk boyayı seç, ne renk istiyorsan boya' derim.

Engel yok, oturur yapar, ben de uzaktan takip ederim onu. 'Ceren bak bıçağı öyle yapmayacaksın' derim, yani öğrettiğim insanlar oldu. Şimdi benim çocuklar, gelinim, hatta damatta bazen 'İşi bırak' diyor da 'Ne yapacağım oğlum' diyorum. Ben evde oturan birisi olsam çabuk ölürüm. Ceren şimdi ortaokulda, onun üniversiteyi bitirmiş olması lazım bu işi bırakmam için” dedi.

Haber Merkezi: İHA

Anahtar Kelimeler:
Burhaniye’de Eski Eşya Mezadı Antika Severleri BuluşturuyorÖnceki Haber

Burhaniye’de Eski Eşya Mezadı Antika Sev...

Burhaniye Belediyesi'nde En Düşük İşçi Maaşı 18 bin 625 LiraSonraki Haber

Burhaniye Belediyesi'nde En Düşük İşçi M...

Yorum Yazın

Balıkesirli Susam Üreticisine Belediyeden Destek
Altıeylül Futbol Takımı Ata'nın huzurunda
Ata'ya Minnet” Fidanlar toprakla buluştu..
Balıkesir'de sağanak yağmur Haftası
SMA’lı Karan bebeğe Ahmet Akın’dan destek
Balıkesir Etkinlikler ile Atatürk'ü anıyor
Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na ziyaretçi akını
ABD başkanlık seçiminde Donald Trump zafer kazandı
Altıeylül'de Kapsamlı Atatürk'ü Anma Programı
Balıkesir'de Kestane Ağaçları Zararlılara karşı Korunuyor
Zeytin Festivalinde Mahalle Evleri fark yarattı
Balıkesir İtfaiyesinin eğitim tatbikatı gerçeği aratmadı
Şehirli "Cumhuriyet'in Yol göstericiliğinde çalışıyoruz'
Midilli'de Bulunan Ceset Türk Balıkçıya mı ait?
Balıkesir Zabıtası Okul Yolunda görev başında
Ayvalık Zeytin Hasat Festivali 19’uncu kez düzenleniyor
Yat Turizminin yükselen yıldızı Türkiye
Altıeylül'de Kariyer Masasıyla Destek Hızlanıyor!
Büyükşehir’in ulaşım desteği aileleri sevindirdi
Balıkesir SYAL 40. Yaşını Kutlayacak

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar