© Balıkesir Aktüel 2020

Haftaya Kavrulacağız !

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol, bu hafta sonu yaşanacak sıcak hava dalgasından sonra gelecek hafta da perşembeden başlayacak başka bir sıcak hava dalgasının Türkiye’yi vuracağını belirtti.

Haftaya Salı sıcak hava dalgası geliyor

400 bin yılda sıcak rekorunun kırılacağını söyleyen Önol, ‘’Türkiye'de de sıcaklıklar yükseldi. Antalya'da 46 derece. Geçtiğimiz haftaki sıcaklık 43 dereceydi. Bu sıcak hava dalgası Pazartesi günü biraz normale dönüyor. Salı günü ise öğleden sonra şimdiye kadar gördüğümüz iki sıcak hava dalgasından daha sıcak hava dalgası gelecek. Salı, Çarşamba ve Perşembe günü özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde etkili olacak. Bu sıcak hava dalgasıyla 400 bin yıllık en yüksek sıcaklık rekoru da kırılacak. İstanbul'da en yüksek sıcaklık rekoru 40.1 derece, onu da geçecek gibi. Bayağı kuvvetli bir dalga gelecek. Avrupa sıcak hava dalgasından kurtulurken o dalga bize geliyor. 400 bin yıllık ölçüm, hava zerreciklerinin katmanlarından tespit ediliyor. Hata payı da çok fazla değildir.’’ dedi.

Çarşamba günü havanın aşırı sıcak olacağı konusunda uyaran Önol, ‘’400 bin yıla baktığımızda 2016 yılı en sıcak birinci yıldı, 2020 yılı en sıcak üçüncü yıldı, ve 2022 yılı da Avrupa'da en sıcak birinci yıldı. Bu sene büyük ihtimalle 400 bin yılın en sıcak yılı olacak gibi görünüyor. Çarşamba günü çok aşırı bir sıcak geliyor, bu güne dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye'de son yılların en yüksek sıcaklık rekoru kırılabilir.’’ İfadelerini kullandı.

Medyadan…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER