GÖKÇEYAZI ALTIN MADENİNE KARŞI
GÜNDEMAltıeylül 'e bağlı Sarıalan Köyü’nde CVK Madencilik tarafından açılmak istenen altın madeni için süreci başladı. Sarıalan Köyü'nde yapılmak istenen altın madeni için yapılan Halkın Bilgilendirme Toplantısı'nda söz alan köylüler soruyor: 'İneğimiz sondaj çukuruna düşünce bir şey yapmadınız, size niye güvenelim?'
15 Temmuz Salı sabah saat 10.00’da düzenlenen Halkı Bilgilendirme Toplantısı’na katılan köy halkı yaklaşık iki yıl süren sondaj çalışmaları sırasında dahi projenin köylerine zarar verdiğini belirterek madenin açılmasını istemediklerini dile getirdi.
Köy halkından bir kişi toplantı sırasında “Sondaj çalışmaları sırasında açılan kuyuya ineğimiz düştüğünde dahi hiçbir şey yapmadınız. Biz şimdi size bir de maden için nasıl güvenelim?” diye sordu.
Ne yapılmak isteniyor?
Yaklaşık iki yıldır süren sondaj çalışmalarının ardından köyün 250 metre yakınında altın madeni çıkarmak için iki acık ocak açılmak isteniyor. CVK madencilik tarafından hazırlanan proje dosyasında bölgede ayrıca dört adet kapalı galeri açılması öngörülüyor. 1500 hektarlık alanda yapılmak istenen proje gerçekleşirse yalnızca Sarıalan Köyü değil Gökçeyazı, Sofular ve Çamköy de etkilenecek.
Doğan: Köyün suyunun kesilmesinden rahatsızlar
Ekoloji Birliği sözcüsü Süheyla Doğan Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada toplantı öncesinde köyleri ziyaret ederek maden projesinin köylere nasıl etkisi olacağını anlattıklarını söyledi. Kahvede köyün erkekleriyle ve ayrıca kadınlarla konuştuklarını söyleyen Doğan “Çoğu kişinin haberi yoktu. Bir kısmı ise de yapılan sondaj çalışmalarından dolayı haberdar. Köyün içinde de şantiyeleri var. Hatta sondaj çalışmaları sırasında köyün suyu sık sık kesildiği için köylüler oldukça rahatsızmış” dedi.
Şirket ‘siyanür kullanmayacağız’ demiş
Şirketin köydekilere zenginleştirme tesisi yapılmayacağını bu yüzden siyanür kullanılmayacağını söylediğini belirten Doğan, “Yaptığımız toplantılarda meselenin yalnızca siyanür ile ilgili olmadığını, patlatma gibi uygulamaların da çevreye zarar vereceğini anlattık” ifadelerini kullandı. Ayrıca şirketlerin genel olarak başta maden projesi kabul edildikten sonra kapasite geliştirme ile zenginleştirme tesisi açtıklarını söyleyen Doğan “1500 hektarlık bir arazide ruhsatı olan bir şirketin zenginleştirme işlemini burada yapmaması çok mantıksız. Biz de arkasının geleceğini örneklerle gösterdik” dedi. Bunun yanı sıra vatandaşın tarlalarını sulamak için kullandığı kanalların da ÇED kapsamında naklinin istendiğini belirten Doğan, buradaki halkı susuz bırakacaklarının altını çizdi.
Sunum yapanlar gölgede halk güneşte
Sarıalan ve çevre köylerde yapılan sunumların ardından halk bilgilendirme toplantısına ateş ölçümü yapılarak katıldıklarını aktaran Doğan “Sunum yapanlar gölgede biz güneşte toplantıya başladık” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve şirket çalışanlarının geldiği bilgilendirme toplantısına çevre köylerden ve çeşitli dernek ve kurumlardan da katılım oldu. Katılan kurumlar arasında şu isimler yer aldı: Burhaniye Çevre Platformu, Artur Çevre Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Orhanlar Daynışması, Balıkesir Mimarlar Odası, Balıkesir Karasi CHP İlçe Başkanlığı ve Ekoloji Birliği. ‘Açtığınız çukurları kapatmadan bıraktınız’ Doğan, toplantı sırasında bir köylünün “Köyümüzün 250 metre ötesinde bunu yapmak istiyorsunuz. Vicdanınız sızlamıyor mu?” diye tepki gösterdiğini söyledi. Şirketin sondaj çalışmalarında görev alan bir genç ise söz alarak “Ben sondaj çalışmalarında vardım. Açtığınız bütün çukurların yanındaki atık havuzlarını kapatmadan bıraktınız” dedi. Bunun üzerine bir köylü “Sondaj çalışmaları sırasında açılan kuyuya ineğimiz düştüğünde dahi hiçbir şey yapmadınız. Biz şimdi size bir de maden için nasıl güvenelim?” diye sordu.
Gökçeyazı muhtarı: Bizim köylümüz neden çağrılmıyor?
Doğan Gökçeyazı köyünün muhtarının da toplantıda tepkisini dile getirdiğini belirtti. Buna göre muhtar söz alarak “Projeden benim köyüm de etkilenecek. Bu toplantıyı burada yapıyorsunuz benim neden haberim yok? Benim köylümü buraya getirmek için bir şey yaptınız mı?” tepkisini gösterdi. İtirazların artması üzerine Balıkesir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi projeye karşı olanlardan imza topladı. Köydekilerin sıraya girerek imza atmasının ardından toplantı sona erdi.
İlginizi Çekebilir