© Balıkesir Aktüel 2020

GMKA ve Balıkesir Arıcılığı Mesleğe Dönüştürecek

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen “Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” isimli projesinin imza töreni gerçekleştirildi. Projede arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, doğal arı ürünlerinde verimin, kalitenin, katma değerinin arttırılması ve markalaşmasının sağlanması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda GMKA tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen proje ile Balıkesir’de kırsal kalkınmanın desteklenmesi, arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesi bu sayede de gençlerin, kadınların ve dezavantajlı bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirilmesine destek sunulması amaçlanıyor. Projenin uygulama süreci Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’ın imzaladıkları sözleşme ile başladı.

Sözleşmesi imzalanan proje ile Balıkesir’de sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak; arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, doğal arı ürünlerinde verimin, kalitenin, katma değerinin arttırılması ve markalaşmasının sağlanması hedefleniyor. Yenilikçi ürünler üreterek üretim ve pazarlama sisteminin geliştirilmesini, bölgede kırsal kalkınmanın desteklenmesini, arıcılığın profesyonel bir meslek haline getirilmesini bu sayede de gençlerin, kadınların ve dezavantajlı bireylerin arıcılık mesleğine yönlendirilmesine destek sunulmasını sağlayacak projenin süresi 12 ay olarak belirlendi.

Dezavantajlı Bireyler Hem Arı Üretimini Yönlendirecek Hem De Kurulacak Olan Tesislerde İstihdamları Gerçekleştirilecek
GMKA ilan ettiği Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kırsalda katma değerli üretimin artırılmasını destekliyor. Uygulama alanı Altıeylül, Sındırgı, Bandırma, Kepsut ve İvrindi ilçeleri olan ve arıcılığın geliştirilmesi adına Balıkesir ilinin tamamına katkı sağlayacak proje ile dezavantajlı bireyler hem arı üretimine yönlendirilecek hem de kurulacak olan tesislerde istihdamları gerçekleştirilecek. Arı ürünlerini çeşitlendirerek meyveli ballar ve mixler gibi yenilikçi ürünler ve propolis, polen, arı sütü gibi katma değerli ürünler üretilmesi sağlanacak.

Ödül Almış 3 Çeşit Bal Ulusal ve Uluslararası Pazarlara Ulaşacak
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği “Doğadan Sofraya Bal-ı Kesir” projesi ile arı ürünlerine marka değeri kazandırılacak ve bölgedeki arı ürünlerini ve Paris Honey Awards’tan ödül almış 3 çeşit balın ulusal ve uluslararası pazarlara ulaşması çalışmaları yürütülecek Bölgemizde verilmesi planlanan ana arı üretimi, arı sütü üretimi, polen üretimi, propolis üretimi, hastalık ve zararlılarla mücadele eğitimi, balmumundan kozmetik ve hediyelik eşya yapımı ve genel arıcılık eğitimleri sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olan bireylere kovanlar hibe edilerek arıcılığın geliştirilmesi üretim kapasitesinin ve işletme sayılarının artırılması sağlanacak.


HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER