© Balıkesir Aktüel 2020

Doğal Şehir Sındırgı’dan Doğal Kök Boya

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde doğal fabrika kuruluyor. Doğal fabrikada Yağcıbedir Halıları için doğal kök boya üretilecek.

Sındırgı Belediyesi’ne ait 3 bin yıllık kültür ve coğrafi işareti Yağcıbedir halılarında kullanılan doğal kök boyalarından esinlenilerek başlatılan kök boya projesi tekstil atölyesi ile geliştirilerek geleceğe yön verecek, doğal üretimin ve kadın istihdamını arttıracak bir proje olarak tamamlanmak üzere.

Sındırgı’da kadın istihdamı artacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Belediyesi, Sındırgı Kaymakamlığı, Balıkesir Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, özel müteşebbisler iş birliği ile geliştirilen proje dahilinde ilk olarak kök boya bitkileri toprakla buluştu. Boya damıtma tesisi ve tekstil atölyesinin kurulumunda ise sona gelindi. 600’den fazla kadın üyeye sahip Sındırgı Bereket Versin Kadın Kooperatifi tarafından faaliyete geçirilecek tesis ile ilçede kadın istihdamının arttırılması hedefleniyor.

Doğal Kök Boya ve İnovasyon Merkezi projesi dahilinde kök boya bitkilerinden doğal boyalar elde edilecek. Elde edilen boyalar tekstil atölyesinde üretilen ürünlerde kullanılacağı gibi, ilk etapta tekstil sektörüne pazarlanacak. Kimyasal karışım olmadan doğal yöntemlerle üretilen kök boya sağlık açısından da önemli. Tekstil atölyesinde ilk etapta çocuk kıyafetleri, atkı, bere gibi doğal kök boya ve doğal yün ipler kullanılarak üretim yapılacak.

“Türk kırmızısı toprakta yetişiyor”
Bereket Versin Kadın Kooperatifi üyeleri ile birlikte tesisi inceleyen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "Doğal şehir Sındırgıda yine hayallerimizin birisini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Doğal boya tekstil ve inovasyon merkezi projesi hayat buldu. 1700’lü yıllarda Sındırgı'da yapılmış olan Yağcıbedir halısının kültürel olarak toprakta yetişebilme hadisesi ve devletin bunlardan vergi aldığını anlamamız üzerine geliştirdiğimiz proje bugün tekstile dönüştü. Burada bizler artık çivit maviyi, sarıyı, muhabbet çiçeğini ve kırmızı kök kırmızısını, Türk kırmızısını toprakta kültürel olarak yetiştirmeye başladık. Türkiye’de bir ilk, tabi bu boyar maddeleri içeren bitkileri yetiştirdikten sonra bunları pigmente dönüştürebilmek, bunları farklı alanlarda renk olan her şeyde kullanabilmenin yolları açıldı. Kadın istihdamına geleneklerle üretim yapılabilen bir tesise ve Sındırgının geçmişine uygun bir fabrikaya dönüşen bu hadise Balkuru jeotermalle meyve, sebze kurutmadan sonra hem Yağcıbedir halısının kültürel olarak boyalarını burada üreteceğiz, hem de bu boyar maddelerle beraber tekstil sanayide burada geliştirmiş olacağız" dedi.

Haber Merkezi: Nehir MEMİŞ

​​​​​​​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER