BALIKESİR FAY HATLARI ÜZERİNDE

BALIKESİR FAY HATLARI ÜZERİNDE

İzmir depreminden sonra Balıkesir’de gündem deprem oldu. Balıkesir ve çevresi en kuvvetli fayların kesişim noktasında bulunuyor. İşte Balıkesir’den geçen fay hatları…

Binaların çürüklüğü, kolonların kesişmesi, zayıf apartmanlar ve malzemeden çalan müteahhitler ekseninde deprem tartışmaları günlerdir ülkenin birinci gündemi oldu. Ancak en önemlisi Bölgesel ve yerel fay hatlarının nereden geçtiği. Balıkesir’de birinci derece deprem bölgesi üzerinde bulunuyor. Ayrıca etrafından Bergama fayı, Simav Fayı, Gelenbe Fayı gibi çeşitli faylarda yer alıyor.

SULAK ARAZİ ÜZERİNDEYİZ

Fay hatlarının değiştirmek mümkün olmayacağı için yapılacak binaları kaliteli hale getirmek gerekiyor. Balıkesir Merkezde bu anlamda düşük katlı yapılan yer alsa da özellikle Edremit Körfezin ve Bandırma Körfezinde 9-10 katlı binalar Fay hatlarına rağmen umarsızca yükseliyor. Balıkesir Merkez de ise diğer bir sorun sulak arazi üzerine yapıların kurulmuş olması oldu. Paşaalanı, Küçüksan bölgesi, Bahçelievler , Kasaplar ve Çarşının büyük bir bölümü sulak arazi üzerine kurulu yapılardan oluşuyor. Özellikle çarşı bölgesinde bulunan bir çok yapı eski deprem yönetmeliği ile yapılmış yapılar.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YETERİNCE YOK

İstanbul ve Gölcük depremleri sonrasında devlet kentsel dönüşüme geçme kararı aldı. Kentsel Dönüşüm anlamında Balıkesir’de ciddi başvurular yapılmadı. Ya bina sahipleri anlaşamadı yada yeni bir bina yapmanın külfeti vatandaşlara bir hayli fazla geldi. Bu durumda mevcut yapının onarılması seçeneği gündeme gelse de henüz Balıkesir’de bu denli bir çalışma göze çarpmıyor. En basitinden Karesi ve Altıeylül belediye binası da deprem anında ilk yıkılacak binalar arasında olduğu belirtiliyor.  Geçtiğimiz yıllarda birçok okul Depreme dayanıklı olmadığı için yeniden yapım kararı alındı. Kamu binalarında Depreme uygunluk araştırmaları yapıldı. Ancak şahıs binalarında henüz gelişmeler bu hızla seyretmiyor.

SAĞLAM BİR BALIKESİR İNŞA EDİLMELİ

Balıkesir Dağlık arazilerin ortasında bulunan bir Ova olduğu için özellikle Kazdağları, Uludağ, Gelenbe gibi fay hatlarına yakın alanlar Ege denizinde yaşanan depremlerde kentin ne denli tehlikede olduğunu gözler önüne seriyor. Burada yapılması gereken birinci nokta ise sağlam yapılar, bölgeye uygun az katlı binalar, iyi mühendislik ve bilinçli bir yapılaşma yapılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Balıkesir deprem risk haberimizde sizlerle paylaşacağız.

HABER: SÜLEYMAN NAMLI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER