VERGİ BORÇ YAPILANDIRMASI BAŞLIYOR
KYK borçları ve vergi yapılandırması ne zaman başlayacak? SGK, KYK öğrenim kredisi borcu vergi yapılandırma gibi pek çok vergi yapılandırma sürecini içerisinde barındıran torba yasa, TBMM'de kabul edildi.
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi yapılandırması ile trafik cezaları, MTV, ÖTV ve diğer vadesi geçmiş cezaları yapılandırma şansı mümkün olacak. Üniversiteden mezun olan pek çok vatandaşın karşısına çıkan ve ödeyememesi dolayısıyla gecikme zammı yansıtılan KYK borcu da yapılandırma sürecinin kapsamında olacak. Yapılandırma yapmak isteyen vatandaşlar, 18 ay taksit ve iki ayda bir ödeme şansına sahip olacak. Böylece 36 ayda tüm borç kapatılmış olacak. İşte, KYK borçları ve vergi yapılandırma başvurusu hakkında ayrıntılı bilgiler.
VERGİ YAPILANDIRMASI BAŞLIYOR
Vergi ve KYK borcu yapılandırma olarak öne çıkan borç yapılandırma süreci, başvuru ekranı ile araştırılmaya devam ediliyor. Halk arasında vergi affı olarak da nitelendirilen vergi yapılandırması için merakla beklenen süreç dün akşam TBMM'de kabul edilerek Cumhurbaşkanlığının onayına gönderildi. Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından KYK öğrenim kredisi ve SGK borçları da dahil olmak üzere pek çok alanda borç kalemi yapılandırma kapsamında yer alabilecek. Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları da yapılandırma kapsamında yer alacak. Peki, Vergi yapılandırması ne zaman başlayacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak.
HANGİ BORÇLAR KAPSAM İÇİNDE OLACAK
Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar için de yapılandırmadan yararlanılabilecek.
Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da yapılandırılabilecek.Ayrıca il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırılabilecek.
Kaynak:Hürriyet
Yorum Yazın