SOSYAL MEDYA KANUN TEKLİFİ KOMİSYONDAN GEÇTİ
AK Parti Balıkesir Milletvekili, Adalet Komisyonu Kâtip Üyesi ve KEFEK Komisyonu Üyesi Av. Belgin Uygur, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifinin” görüşmelerinin TBMM Adalet Komisyonunda tamamlandığını açıkladı.
Uygur bu kanun teklifinin, ülkemizde internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amacıyla hazırlandığını ifade etti.
Uygur sözlerine şöyle devam etti; “Biz bu düzenleme ile idari, mali ve hukuki muhataplar bulmayı amaçlıyoruz. Bilindiği üzere Sosyal Medya dediğimiz sosyal ağların sahibi olan şirketler, niteliği itibariyle ulusal sınırları tanımıyorlar. Sosyal Ağ Platformlarında üretilen içeriklerin kontrolü, kullanıcıların etkileşim yöntemleri ve biçimini belirleme yetkisi bu platformların sahibi olan şirketlerin elinde. Bu açıdan devlet toplumun ve bireylerin menfaatlerini sağlamak için, ulusal sınırlar tanımayan bu sosyal ağ sağlayıcılar için hak ve ödevlerini gösteren kuralları koyma yetkisini kullanmak zorundadır. Bu açıdan bakıldığında, vatandaşlarımızın kişilik haklarını etkin şekilde koruyacak bir teklif hazırlanmıştır.”
Uygur teklifin maddeleri hakkında şunları ifade etti; “Teklife göre, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Öte yandan yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar artırılabilecek. Yine teklifle; suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç teşkil etmeyen içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü güvence altına alınacak. Öte yandan, İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi halinde hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.”
Uygur, 9 maddeden oluşan Teklif’in önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesinin planlandığını belirtti.
Yorum Yazın