Sındırgı Geleneksel Köklerine Sahip Çıkıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sındırgı Geleneksel Köklerine Sahip Çıkıyor
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, eski mezbahane binasının bakım ve onarımı ile Sındırgı’da kurulan “Sındırgı Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi”nde (DOBATEKS) hem kök boya bitkilerinden doğal boya ve pigment üretimi gerçekleştirilecek hem de elde edilen boyalarla kadınlar çeşitli tekstil ürünlerini üreterek bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), SOGEP kapsamında başarılı bularak desteklediği, Sındırgı Belediyesi’nin proje sahibi olduğu; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Kaymakamlığı, Balıkesir Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ortak olduğu “Sındırgı Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi” projesi  başarıyla tamamlandı.

Kadınlara İstihdam Sağlanarak Bölgenin İş Gücüne Katkı Sağlanacak

Sındırgı’nın coğrafi işaretli Yağcıbedir Halısı’nın yün iplerini boyamak için kullanılan kök boyadan esinlenilerek kurulan DOBATEKS atölyelerinde, kök boya üretimi gerçekleştirilerek katma değerli ürünler pazara sunulacak. Doğal ve sağlıklı üretimin gelecek nesillere aktarılması ve yaygın halde kullanılması adına yola çıkılan projede, Bereket Versin Kadın Kooperatifi kurulurken DOBATEKS’te kadınlara istihdam sağlanarak bölgenin iş gücüne de katkı sağlanacak.

Kök Boya Üretimi İçin Jeotermal Su Kullanılacak, Enerji Verimliliği Artacak

Proje kapsamında üretilecek kök boyalar için Sındırgı Belediyesi’nin tahsis ettiği 150 dönüm arazide doğal kök boya bitkileri; çivit otu, muhabbet çiçeği ve boyacı papatyaları yetiştiriliyor. Ayrıca kök boya üretimi, ilçede ısıtma için kullanıldıktan sonra deşarj edilen jeotermal suyun kullanılmasıyla gerçekleştirileceğinden enerji verimliliği de artacak. Tekstilde kullanılarak üretimin her aşamasında kontrol edilen, denetlenen ve sertifikalandırılan ürünler ile doğaya saygılı üretim yapılarak ekolojik tekstile, sürdürülebilir modaya da katkı sunulacak.

Ürünler Türkiye’de Birçok Alanda Pazarlanacak

Kısmen üretimin başladığı merkezde bitkilerden damıtılarak elde edilecek dünyaca ünlü Türk kırmızı, sarı ve mavi renkleri elde edilerek; 0-6 yaş bebek giysi ve battaniyeleri, süs ve oyuncak eşyaları, ev tekstil eşyaları, kurumsal tekstil ürünleri ve hediyelikler gibi birçok tekstil ürünü üretilecek. İçeriği tamamen doğal olması sebebi ile insan sağlığına zararı olmayan ürünlerin Türkiye’de birçok alanda pazarlaması gerçekleştirilecek. Projenin gelişmesi ile de daha sonra gıda, bina boyası ve daha birçok alanda kullanılacak boyaların elde edilmesi planlanıyor.

Son yıllarda birçok sektörde doğal boyalara geri dönüşler gerçekleştirilerek sentetik boyaların zararlarından kurtulma ve çevre dostu üretim çalışmalarının güzel bir örneği olan proje, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişmesine de katkı sağlayacak.

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
Edremit’te Kızılay Haftası KutlandıÖnceki Haber

Edremit’te Kızılay Haftası Kutlandı

Japon Deprem Uzmanından Marmara Bölgesi İçin Korkutan AçıklamaSonraki Haber

Japon Deprem Uzmanından Marmara Bölgesi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar