Beyşehir Gölü’nde balık avı başladı
Beyşehir Gölü’nde 15 Mart’ta balık avı yasağı başlamıştı. 3 ay süren su ürünleri yasağı sona erdi.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Beyşehir Gölü kenarındaki Jandarma Burnu mevkisinde yeni av sezonunun başladığını duyurdu.
Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün planlaması ile sucul biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlamak için hayalet av araçları farkındalık etkinliği düzenlendi. Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, etkinliğin açılış konuşmasında 176 adet göl, gölet barajı bulunan Konya'nın aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’ne de sahip olduğunu söyledi. Göldeki balık çeşitlerine de değinen Ergin, “Ticari amaçlı göl ve göletlerden yıllık avlanabilir balık üretimi miktarımız bin 500 tondur. Bakanlığımızca avcılıkla uğraşan balıkçı kardeşlerimize 2023 yılında 535 tekne için 2,4 milyon lira destekleme ödemesi yapılmış, ayrıca ilimizde alabalık üretimi amaçlı 745 ton kapasiteye sahip 26 adet yetiştirme tesisi de bulunmaktadır. Bakanlığımızın yürütülen su kaynaklarının balıklandırılması projesi ile ilimizde bulunan göl ve göletlerimizde balıklandırma çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çerçevede her yıl 3 milyonun üzerinde Konya’da bulunan göl ve göletlere sazan balığı yavrusu bırakılmaktadır. Yine 2022 yılında Beyşehir Gölü’ne 1 milyon 250 bin adet yavru sazan balığı bırakılmış olup, 2023 yılı için de aynı miktarda planlama yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Av yasağı 00.00’da sona eriyor
Balıkçılığın devam edebilmesinin kurallara uymaktan geçtiğini belirten Ergin, “Balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için öncelikle av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, endemik türlerin korunması ile birlikte istilacı türlerin göl ve göletlerimizden uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca balıklara en az bir kez üreme imkanı verilmesi için 15 Mart-15 Haziran arası av yasağı uygulanmaktadır. Boy yasağı ise yıl boyu devam etmektedir. Beyşehir Gölü’nde avlanan sazan için avlanma boyu 40 santim, sudak için de 26 santim belirlenmiş olup bu boydan kısa balıkların avlanılması yıl boyu yasaktır. Usulsüz avcılığın tespit edilmesi halinde 112’yi arayıp durumu yetkililere haber vermemiz gölün geleceği için önem arz etmektedir. Yine hayalet ağ ve istilacı türler farkındalık projesi çerçevesinde eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir. Terk edilmiş av araçlarının suda bırakılmaması, çıkarılamadığı veya bulunamadığı durumlarda ise bakanlığımız tarafından çıkarılması için ağın kaybolduğunun bildirilmesi büyük önem arz etmektedir. Yeni nesillere sürdürülebilir bir göl bırakabilmek için ‘canlıyı koru, suyu koru, geleceği koru’ anlayışıyla hareket etmeliyiz. Siz balıkçılardan gölümüzün korunması konusunda duyarlı olmanızı rica ediyorum. Sucul canlıların üreme dönemi olan 15 Mart-15 Haziran arası avlanma yasağı tamamlanmış olup, gece saat 24.00’ten itibaren başlayacak olan av sezonunun tüm balıkçı kardeşlerimize kazasız belasız geçmesini ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Haber Merkezi-İHA
Yorum Yazın