BAÜN’den TÜBİTAK 1001 Proje Başarısı
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen TÜBİTAK-ARDEB 1001 Projelerinin 2023 Yılı 1. Dönem bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. 2 proje TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.
Balıkesir Üniversitesi 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütücülüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Doğan’ın yaptığı “Fullerenler Hidrojenin Depolanmasına Çözüm Olabilir Mi?” başlıklı proje ile yürütücülüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Feray Köçkar’ın yaptığı “Hepatosellüler Kanserde Proinflamatuar Sitokinler IL6 ve TNFa’nın MIR100HG Geninin Regülasyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi” başlıklı 2 proje TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.
Akademisyenlerden Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu’ya Ziyaret
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, TÜBİTAK ARDEB 1001 desteği almaya hak kazanan proje yürütücüleri Prof. Dr. Feray Köçkar ve Prof. Dr. Mehmet Doğan’ ı makamında kabul etti.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ile Prof. Dr. Fatih Satıl’ın da yer aldığı ziyarette; “Fullerenler Hidrojenin Depolanmasına Çözüm Olabilir Mi?” projesi hakkında bilgi veren Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Doğan; karbon türevi olan fullerenin modifiye ürünlerinin farklı şartlarda hidrojen depolama kapasitelerini belirleyeceğini belirtti. Tüm aşamalarının Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Doğan, projede BAÜN akademisyenlerinden Prof. Dr. Yasemin Turhan, Öğr. Gör. Dr. Ersin Yanmaz, Öğr. Gör. Dr. Berna Koçer Kızılduman ile Öğr. Gör. Dr. Zeynep Bicil’in araştırmacı olarak yer alacağını ve bir öncelikli alan bursiyeri (Doktora öğrencisi) ve 3 lisans bursiyeri olmak üzere toplam dokuz kişinin çalışacağının altını çizdi.
Ziyarette; “Hepatosellüler Kanserde Proinflamatuar Sitokinler IL6 ve TNFa’nın MIR100HG Geninin Regülasyonuna Olan Etkisinin Belirlenmesi” projesi hakkında bilgi veren Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Feray Köçkar da, BAÜN akademisyenlerinden Doç. Dr. Esra Tokay ile Dr. Öğr. Üyesi Nelin Hacıoğlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Meltem Alper ile yaptıkları projeyle, yeni tanımlanmış bir gen olan MIR100HG geninin, karaciğer kanserinin başlangıç ve ilerlemesindeki rolünün aydınlatılmasını hedeflediklerini belirttiği konuşmasında, projeyle karaciğer kanseri tedavisinde kullanılma potansiyeli olabilecek aday genlerin tespitinin yapılacağının altını çizdi.
Ziyarette; Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan akademisyenleri başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederken, akademisyenlerde ilgileri dolayısıyla Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu'ya teşekkür etti.
Haber: Nehir MEMİŞ
Yorum Yazın