BALIKESİRLİ SÜT ÜRETİCİLERİ DERTLİ
Balıkesirli Süt üreticileri artan yem maliyetleri sonrası et ve süt krizinin kapıda olduğunu belirterek iktidarı uyardı. Ali Hikmet Paşa meydanına toplanan Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri “ İnek ve Düve kesimleri hızlandı. 1 Kilo süt ile 1 kilo yem dahi alamıyoruz” diye yakındı.
Artan girdi maliyetleri dolayısıyla üretim yapamaz durumuna geldikleri gerekçesiyle Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda açıklama yaptı. İl genelinden üreticilerin katıldığı basın açıklamasında süt üretiminden para kazanılmadığı için inek ve düvelerin kesime gönderilmeye başlandığı belirtildi. Önümüzdeki aylarda hem et hem de süt krizinin yaşanacağını belirten Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin yetkililerden seslerini duymalarını istedi. 365 gün kesintisiz üretim yapanlar olarak emeklerinin karşılığını istediklerini kaydeden Birlik Başkanı Hasan Çetin, “Gelinen noktada bizler zararına üretim yapıyoruz ve her geçen gün küçülüyoruz ya da sektörden çıkıyoruz” diye konuştu.
İNEKLER KESİME GÖNDERİLİYOR
Yem fiyatlarının artması, maliyetlerdeki artışlar , mazot ve elektriğin artması sonrası Süt üreticiliğinden ayrılmaların hızlandığını belirten birlik başkanı Hasan Çetin “ İnek ve düve kesimleri son zamanlarda hız kazandı. Bu kesimlerin durması için yem süt paritesinin hayata geçirilip en az 1 litre süt ile 1,5 Kg yem alınması gerekir. Aksi halde üretim sürdürülemez. Ana olmazsa dana da olmaz. Biz gece gündüz yaz kış demeden 365 gün kesintisiz üretim yapanlar olarak emeğimizin karşılığını istiyoruz. Yaşadığımız zorluklar karşısında zarar etmeden üretim yapmak istiyoruz.”dedi
BÜYÜK ET VE SÜT KRİZİ KAPIDA
Önümüzdeki aylarda önlem alınmaz ise Et krizinin hemen ardından ise süt krizinin geleceğini belirten Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin “Bizler zararına üretim yapıyoruz. Ülkemizin bu şartlar düzeltilmezse 1-2 ay sonra ciddi süt ve et krizi yaşayacağının açık bir göstergesidir. Şayet bu yanlıştan dönülmez ise dişi hayvanlar kesilecek bugün istenilen fiyatın en az 2-3 katı bir fiyatı konuşuyor olacağız. Yarın yem ve diğer girdi maliyetlerinin fiyatının ne olacağını bilmiyoruz. Bizler de yem sanayicisi ve süt sanayicisi gibi ürettiğimiz sütün ve etin fiyatını belirlemek istiyoruz. Aynı gemideyiz diyoruz fakat yükü hep biz üreticiler çekiyoruz. Yem ve süt sanayicisinin de elini taşın altına sokmasını istiyoruz.
Yorum Yazın