Balıkesir Ormanları Böceklerle Korunuyor
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ağaçlara zarar veren halk arasında “tırtıl” olarak bilinen Çam Kese Böceği ile her yıl biyolojik ve mekanik mücadele yöntemler ile mücadele ediyor.
Çam Kese Böceği tırtılları, ağaçların özellikle kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek beslenirler ve zayıflatırlar. Çam Kese Böceğinin yırtıcısı olan terminatör böcekler (Calosoma Sycophanta) Eski Kepsut yolu üzerindeki Bölge Müdürlüğü bünyesinde olan Yangın Harekat Merkezindeki laboratuvar da üretilmeye devam ediliyor. 2020 yılında 60 Ha. sahaya 2393 adet Calosoma larvası salındı.
2021 yılında 8.000 adet üretimi planlandı. Terminatör böcekler ve larvaları Çam Kese Böceğinin tırtıl ve pupalarını yiyerek besleniyor. Bu sayede ormanları için Çok önemli ve faydalı bir yırtıcı böcek haline geliyor.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarın da üretilen Calosoma larvaları; Balıkesir merkezinin nefes aldığı Değirmenboğazındaki ağaçların sağlıklı kalmaları için 300 adet Calosoma larvası Bölge Müdürü Birol Dündar beraberinde; Bölge Müdür Yardımcısı Nejdet Güdül, Balıkesir İşletme Müdürü İlker Çeneli, Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü V. Mehmet Aslan’ın katılımıyla Değirmenboğazına salındı. Balıkesir Laboratuvarında üretilen Calosoma larvaları Bölge Müdürlüğünce, Balıkesir’in ormanlarına salınmaya devam edileceği belirtildi.
Yorum Yazın