Altın Kadar Pahalı Çilek
Türkiye genelinde Akdeniz ve Ege sahillerindeki seralarda yetiştirilen altın çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Altın çileğin 250 gramı 50 liradan satışa sunuluyor.
32 yaşındaki Derya Tunçay, pandemi döneminde işini bırakarak memleketi Aydın'ın İncirliova ilçesine taşındı. Alış-veriş yapmak için girdiği bir manavda tesadüfen ejder meyvesini görerek tadına bakmak için satın alan Tunçay, tadını beğendiği ejder meyvesine merak saldı. Tunçay daha sonra eşder meyvesi üreticiliğine başladı. Zamanla altın çilek üretimine de başlayan Tunçay, bu meyveleri Aydın-İzmir karayolu üzerindeki tezgahında satıyor.
250 gramı 50 TL
Altın çileğin dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olduğunu belirten Derya Tunçay, "Bu meyvenin anavatanı Peru. Oradan dünyaya yayılmış durumda. Zamanında Türkiye'de çok popülerdi. Sonrasından üretimi azaldı. Ben de tamamen hobi olarak yetiştiriyorum. Eğer toptan verecek bir yer bulursak ya da bizi üretim anlamında destekleyecek birileri ile anlaşabilirsek yerimizi büyütmek istiyoruz. Antalya ve Mersin tarafında bu işi büyük çapta yapanlar var onun haricinde büyük bir bölümü bizim gibi küçük üreticiler. Altın çileği bilmeyen, tanımayan çok insan var. O nedenle insanlar ilk gördüğünde şaşırıyor. Tadına bakınca hoşlarına gidiyor ve almak istiyorlar. Dünyanın en fazla lif içeren meyvesidir. Şeker hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Günde 4-5 taneden fazla önermiyoruz. Çünkü müthiş derecede bağırsakları çalıştırıyor. Antioksidan özelliği çok fazla, hücre yenileyici. 250 gramlık paketler halinde 50 TL'den satış yapıyoruz" diye konuştu.
İHA
Yorum Yazın