© Balıkesir Aktüel 2020

Yaren Leylek'in Eşi Nazlı Rahatsızlandı

Balıkçı Adem Yılmaz ile dostluğu filme konu olan ve 'Eskikarağaç Leylek Köyü'ne bu yıl 13. kez gelen Yaren leylek ile eşi Nazlı, rahatsızlanıp ekipler tarafından tedaviye alınan yavrusuna 10 gün sonra kavuştu.

Türkiye'yi, Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden tek köy olan Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç köyünde balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen hikayeye dönüştü. Geçen 12 yılda her göç zamanı geldiği köyde, Adem Yılmaz'ın kayığına konan Yaren, bu yıl da geldi.29 Şubat 2024 tarihinde Eskikaraağaç'a gelen Yaren leylek, her yıl olduğu gibi bu yıl da balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına konup, beklenen görüntüleri verdi. Yaren'den 7 gün sonra eşi Nazlı da Eskikaraağaç'a geldi.

Yaren leylek ile eşi Nazlı'nın, soğuktan ve yağmurdan korumak için mücadele verdiği yavrulardan 2'si ölürken, 1'i de rahatsızlanınca, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 2. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yuvadan alınıp, tedavi için Celal Acar Yaban Hayvanı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü.

Tedavisi tamamlanan yavru leylek, getirildiği Eskikaraağaç Leylek Köyü'nde, sepetli merdivenle yuvaya bırakıldı. Yuvadan uçan Yaren ile Nazlı, yavrularının yuvaya bırakılışını uzaktan dikkatle takip ederken, Nazlı leylek bir süre sonra yuvaya konarak 2 yavrusuyla da ilgilenmeye başladı. Yaren leylek ise bir binanın çatısından, eşini ve yavrularını izlemekle yetindi.

2019'da Karacabey Belediyesi'nin katkılarıyla, yönetmen Burak Doğansoysal tarafından hikaye filme alındı ve Prag Film Ödülleri'nde 'En İyi Belgesel' ödülünü kazandı. Geçen yıl ise Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in anıtını yaptırıp, hikayenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER