© Balıkesir Aktüel 2020

Tahtacı Türkmenleri Kazdağları Yasağına Tepki Gösterdi

Balıkesir’in Edremit ilçesinde her yıl Ağustos ayında Kazdağları’na çıkarak kurban kesip örf, adet ve geleneklerini yerine getiren Tahtacı Türkmenlerin, üç yıldır dağa çıkmalarına izin verilmiyor. Tahtacı Türkmenler, 3 yıldır verilmeyen izne tepki gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapan Tahtacı Türkmenleri, ‘’Yasakları sürdürüp bu kültürü yok etmeyin. Unutmayın, sizlerin yasakları asıl gönüllerdeki yangınları büyütüyor. Her yasağınız gönül yangınına körük oluyor. Bizler devletimize bağlı insanlarız. Bizleri devletimize karşı kırgın hale getirmeyin. Lütfen sesimizi duyun” denildi.

  

3 yıldır Kazdağlarına çıkmalarına izin verilmemesine yönelik basın açıklaması yapan Tahtacı Türkmenleri,“Tahtacı Türkmenleri Edremit'in en eski grubudur. Bizler buraya iki dalga halinde geldik. Birincisi Sarı Saltuk'a bağlı Alevi Türkmenler olarak 1300 yılında Karesi Beyliği döneminde geldik. Kaz Dağları'nı bizlere Karesi Bey yurt olarak verdi. Bizans'ın İda Dağı'nı Kaz Dağı yaptık ve Türkleştirdik. Daha kendi eski inançlarımızdaki kutsal hayvanımız kazın adını verdik. Bizim dağı Türkleştirmemizden sonra dağın bir adı da bizlere izafeten Abdal Dağları oldu.Piri Reis'in 1521 yılındaki haritasında dağı Kaz Dağı olarak geçer. İkinci dalga gelişimiz Fatih döneminde oldu. Fatih'in donanması için kereste biçmeye bizleri dağa çağırdılar. Bizler geldik ve kereste üreterek Fatih'in donanmasını oluşturduk. Donanma ile İstanbul’u fethetti. Karada yürüyen donanım kerestesi, bizim atalarımızın elinden çıktı. Sonra Midilli alındı.

 Bizler 1300’lü yıllardan beri dağa kurban kesmekteyiz. 700 yıldır süren gelenek, 2020 yılında kovid nedeniyle yasaklandı. 2021 yılında da yasak sürdürüldü. Geçen yıl ise yangınlar bahane edilerek yasak devam etti.Bu yıl da aynı gerekçe ile dağa çıkışımız yasaklanıyor. Çamcı ve Hacıarslanlar köylerimiz Eybek Dağı eteğindeki Kapanca dedesinde diğer köylerimiz ise Sarıkız'a çıkıp Kartal Çimen Yaylası'na yurt kurup Sarıkız ve babası için kurban keserler. Bizler barışçı insanlarız. Dağda 700 yıldan beri hiçbir olay olmamıştır.Bizler kestiği ağaçtan bile helallik isteyen bir toplumuz. Bugün köylerimizin mezarlıklarında da mezar taşlarında da kazayağı damgaları vardır. Kadın ve kızlarımızın giydiği “Değre” denilen üç etek entarilerde kazayağı şeklindedir.Bizlerin yaşattığı kültür Asya'dan Anadolu'ya uzanan bir kültürdür. Atatürk “Bir ulusun temeli kültürdür” der, oysa bizlerin bu temel kültürleri yok edilmek istenmektedir.

 Devletimizin görevi kültürleri yok etmek değil, yaşatmaktır. Bizlere dağ yasaklanır ve kültürümüz eritilirken dağın rant gelirine getiren tüm yerlere açıktır. Hasan Boğuldu, Talimalanı gibi.Yangın tehlikesi sadece bizlere midir?Dağ turizme açık inanca yasak mıdır? Dağın endemikleri koruma altına alındı ve bu bitkilerin olduğu yerlere çıkış yasaklandı. Peki bizlerin kültürü endemik değil midir? Yetkililere sesleniyoruz. Yangınları bahane ederek yasakları sürdürüp bu kültürü yok etmeyin.'' ifadeleri kullanıldı.

 Haber-Sıla SOLAKLAR

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER