Kızılcıklar Oldu Mu Selelere Doldu Mu ?
TARIMDünyanın farklı ülkelerine ihracatı da yapılan kızılcığın hasat zamanı geldi. Kızılcık iç piyasa’da 30 liradan alıcı buluyor.
Uludağ eteklerinde 2000 rakımda, 30 dekar arazide, bin 700 ağaçlık kızılcık bahçesinde başlayan hasadın 40 gün süreceği tahmin ediliyor. Dünyanın dört bir yanına ihracatı yapılan kızılcık, iç piyasada 30 liradan alıcı buluyor. Kızılcıktan genellikle komposto, reçel yapılsa da yurt dışında cilt yenileme kremleri gibi ürünlerin de ana özünü oluşturuyor.
Bu yıl verimlilik orta düzeyde
Bursa’da çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Selçuk Oruç, hava şartlarından dolayı meyvenin erken olmaya başladığını ifade ederek, “Genel itibari ile kızılcık meyvesi şuanda verimi orta düzeyde. Ilıman bir kış geçirdik, ilkbaharda yoğun bir yağış geçirdiğimiz için verimlilik biraz düştü” dedi.
Bazı yerlerde 20 TL’ye satılıyor
Oruç, “Meyve fiyatları iyi durumda. Yaklaşık 30 lira civarında satışı yapılıyor. Bu fiyat 40 liraya kadar da çıkabiliyor, bazı yerlerde ise 20 Türk Lirası’na kadar da düşebiliyor. Meyve kalibresi iyi olduğunda, güzel de ambalaj yapıldığında çok iyi bir şekilde değerlendirilebiliyor” diyerek sözlerini sürdüren Oruç, “Meyvenin pazara yakın olması sebebi ile değerlendirme avantajı çok fazla. Öncelikle bunu dondurulmuş ürünler olarak hoşaf, komposto ve su yapımında tüketiliyor. Ondan sonra ise taze tüketim olarak pazar tezgahlarına gidiyor. Değişik ‘Beri’lerden yaban mersini, kızılcık ve ahududu gibi özel ambalajlarda Avrupa’ya gönderiliyor. Avrupa’da en çok talep Almanya, Fransa gibi ülkelerden oluyor. Ayrıca Avrupa ülkelerinin dışında diğer ülkelere de gönderiliyor” diye konuştu.
İHA
İlginizi Çekebilir