© Balıkesir Aktüel 2020

Edremit’te Tarihi İş Bankası Geçmişe Özlem Katıyor

Edremit’e İş Bankası’nın onuncu şubesi, 8 Eylül 1928’de açılmıştı. Kısa bir süre içinde şube binasının yenilenmesine karar verildi. 1929’da Ankara Ulus’taki İş Bankası Genel Müdürlük binasına imzasını atan dönemin ünlü mimarı Giulio Mongeri, Edremit Şubesini inşa etti. Şimdilerde ise Edremit halkını, geçmişe götüren tarihi bina olarak kaldı. Şehrin merkezinde bulunan bina yaşam koşulları nedeniyle eskimeye yüz tutuyor.

Türkiye İş Bankası'nın en eski şubelerinden birinin yer aldığı Edremit, Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli bir liman ve ticaret merkeziydi. Edremit’in bu önemli iktisadi konumuna uygun olarak şube binası da büyük bir titizlikle Ankara Ulus’taki merkez binanın küçük bir benzeri olarak aynı mimara "Giulio Mongeri"ye inşa ettirmişti. İtalyan mimar Giulio Mongeri’nin bu bina önündeki fotoğrafı Nisan 1930’da çekilmişti.

Tarihi binanın iç özellikleri
Bodrum ve zemin kattan oluşan 460 m2’lik bina, erken Cumhuriyet dönemi cephe karakteri ve mimari çizgilerini taşır. Bankanın dış cephesi Ayvacık taşı olarak bilinen değerli kırmızı kesme taşla kaplıdır. Pencere korkulukları dövme demir, giriş kapısı dekoratif dövme demir ve sac kaplamadır.

Yan cephe camlarında vitray süslemeler vardır ve çatı kısmındaki işlemeli alanların birinde taşa oyulmuş İş Bankası logosu bulunur. İç mekânın tavan ve sütunlarında alçı süsler yer alır. Ayrıca, oyma alçıpandan yapılmış süs üzerinde heykeltıraş ve ressam "Pietro Canonica" tarafından yapılan bronz bir Atatürk büstü de bulunur.

Mimar Giulio Mongeri kimdir?
Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli temsilcilerindendir. Başta İstanbul olmak üzere Ankara ve Bursa'da 1900 ile 1930’lu yıllar arası inşa edilmiş projeleri vardır. Osmanlı mimarisi, Selçuklu mimarisi, İslam mimarisi ve Bizans Mimarisi ile özellikle ilgilenen mimar, bu yöndeki yönelimini Birinci Ulusal Mimarlık Akımı ile özdeşleştirilen birçok yapı ile göstermiştir.

Sanayi-i Nefise Mektebi'nde ders vererek Türkiye'nin Cumhuriyetin ilk kuşak mimarlarının yetişmesinde rol oynamıştır.

Haber: Nehir MEMİŞ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER